Składniki:
- 225g mąki gryczanej
- 100g mąki jaglanej
- 25g mąki lnianej (zmielone siemię lniane)
- 25g mąki migdałowej
- 25g mąki kokosowej
- 250g cukru trzcinowego
- 5 żółtek
- 5 dużych jabłek
- cynamon
- 18g cukru wanilinowego ekologicznego
- 20 g ekologicznego proszku do pieczenia, bez fosforanów
- rodzynki (ilość według uznania)
- nasiona chia
Sposób przyrządzenia:
Pokroić jabłka w małe kostki, poddusić lekko na maśle z cynamonem i odstawić do ostudzenia. W misce utrzeć masło z żółtkami i z cukrem. W osobnej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki i następnie połączyć z masą jajeczną. Na końcu dodać rodzynki. Gdy ciasto będzie za gęste można dodać trochę wody lub mleka ryżowego. Aby ciasto po upieczeniu się nie rozpadało można dodać jedną łyżkę zmielonych ziaren chia uprzednio zalanych wrzątkiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie ¾ ciasta wyłożyć na blachę, ułożyć gęsto jabłka i na koniec położyć pozostałą ¼ część ciasta. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 50 minut.
Na tej samej zasadzie można zrobić ciasto z wiśniami. Zamiast jabłek dodajemy wiśnie. Uwaga: wiśnie należy bardzo dokładnie odsączyć aby nie były zbyt mokre. Ciasto dobrze wykonane, robione z uśmiechem na twarzy smakuje rewelacyjnie. Smacznego:)