W czasie gdy niedostępne są o świeże warzywa zielone warto sięgnąć po jarmuż, który doskonale znosi mrozy i można korzystać z jego walorów zdrowotnych nawet zimą.
Jarmuż jest bogactwem wapnia. Dla osób , które nie piją mleka jarmuż jest idealnym rozwiązaniem. Zawiera najwięcej łatwo przyswajalnego wapnia spośród wszystkich warzyw.
To bogactwo witamin: A, B1, B2, E, K, C oraz minerałów takich jak żelazo, potas, magnez, mangan. Zaledwie 100g jarmużu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Liście jarmużu zawierają wyjątkowo dużo biotyny, co przekłada się na kondycję skóry i włosów. Zawiera przeciwutleniacze zapobiegające procesom starzenia i działa przeciwzapalnie. Żadne inne warzywo nie zawiera aż tak dużo witaminy E- witaminy młodości.
Jarmuż bardzo skutecznie odtruwa organizm, polepsza pracę układu pokarmowego dlatego, że długotrwale przylega do ścian jelit i po pewnym czasie ułatwia regenerację ich błony śluzowej. Zalecany jest dla osób cierpiących na kłopoty jelitowe, zaparcia, nadmiar cholesterolu.
Liście jarmużu mają silne działanie antynowotworowe ze względu na bogactwo karotenoidów. Surowy szpinak zawiera ich 36 mg w 100 g, a jarmuż aż 78 mg.
Jarmuż powinien więc zagościć w profilaktycznym menu ze względu na szereg walorów zdrowotnych.
Źródło: Na podstawie książki: ” Ekologiczna apteczka warzywna” Krzysztof Kamiński, Zbigniew Przybylak, Karol Przybylak
http://zlote-zdrowie.pl/sklep/zdrowa-zywnosc/zdrowe-przekaski/warzywa-suszone-zdrowe-przekaski/chipsy-z-jarmuzu-cebulowe/