Chleb ten doszedł do perfekcji po wielu próbach doboru odpowiednich składników. Okazało się, że mąka kasztanowa ma tu kluczowe znaczenie. Dzięki niej chlebek w ogóle się nie rozpada. Jest nie tylko bardzo zdrowy ale też smaczny. Jest po prostu idealny.
Mąka kasztanowa- http://zlote-zdrowie.pl/sklep/zdrowa-zywnosc/produkty-zbozowe/maki-i-makarony/maki/maka-kasztanowa-bio/
SKŁADNIKI:
140 g mąki gryczanej
100 g mąki kasztanowej
50 g mąki lnianej (zmielone siemię lniane)
20 g mąki migdałowej
1 duża łyżka mąki z czarnuszki (zmielona czarnuszka)
1 łyżka mąki dyniowej
120 g mąki ryżowej
500 ml wody
2 łyżki siemienia lnianego (całe ziarna)
2 małe łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżka miodu
40 g drożdży
Najpierw robimy rozczyn
Konsystencja rozczynu powinna odpowiadać konsystencji gęstej śmietany. Mieszamy razem: 40 dag drożdży, 1 łyżka miodu, 70 g mąki gryczanej i 130 ml wody. Pozostawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Jak rozczyn wyrośnie to należy połączyć go z pozostałymi składnikami i wymieszać dokładnie. Następnie ciasto włożyć do blachy uprzednio posmarowanej tłuszczem i mąką. Pozostawić na 15-20 minut pod przykryciem. Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Do chleba można dodać różnego rodzaju ziaren albo np. jagód goji.
Smacznego!
WAŻNE!
Niektóre z wyżej wymienionych mąk mogą zawierać śladowe ilości glutenu w związku z tym nie posiadają oznakowania w postaci przekreślonego kłosa*
*oznaczenie produktów przeznaczonych dla osób chorych na celiakię