BEZGLUTENOWY CHLEBEK MAMUSI- 100% NATURALNY- wszystkie składniki pochodzą z naszego sklepu:)

BEZGLUTENOWY CHLEBEK MAMUSI- 100% NATURALNY- wszystkie składniki pochodzą z naszego sklepu:)

Chleb ten doszedł do perfekcji po wielu próbach doboru odpowiednich składników. Okazało się, że mąka kasztanowa ma tu kluczowe znaczenie. Dzięki niej chlebek w ogóle się nie rozpada. Jest nie tylko bardzo zdrowy ale też smaczny. Jest po prostu idealny.

Mąka kasztanowa-  http://zlote-zdrowie.pl/sklep/zdrowa-zywnosc/produkty-zbozowe/maki-i-makarony/maki/maka-kasztanowa-bio/

SKŁADNIKI:

140 g mąki gryczanej

100 g mąki kasztanowej

50 g mąki lnianej (zmielone siemię lniane)

20 g mąki migdałowej

1 duża łyżka mąki z czarnuszki (zmielona czarnuszka)

1 łyżka mąki dyniowej

120 g mąki ryżowej

500 ml wody

2 łyżki siemienia lnianego (całe ziarna)

2 małe łyżeczki soli himalajskiej

1 łyżka miodu

40 g drożdży

Najpierw robimy rozczyn

Konsystencja rozczynu powinna odpowiadać konsystencji gęstej śmietany. Mieszamy razem: 40 dag drożdży, 1 łyżka miodu, 70 g mąki gryczanej i 130 ml wody. Pozostawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Jak rozczyn wyrośnie to należy połączyć go z pozostałymi składnikami i wymieszać dokładnie. Następnie ciasto włożyć do blachy uprzednio posmarowanej tłuszczem i mąką. Pozostawić na 15-20 minut pod przykryciem. Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Do chleba można dodać różnego rodzaju ziaren albo np. jagód goji.

Smacznego!

WAŻNE!

Niektóre z wyżej wymienionych mąk mogą zawierać śladowe ilości glutenu w związku z tym nie posiadają oznakowania w postaci przekreślonego kłosa*

*oznaczenie produktów przeznaczonych dla osób chorych na celiakię

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *